Az additív  gyártási eljárás általában különböző típusú műanyagot használ alapanyagként, de ez mellett megjelenik fém és egyéb anyag is. A műanyag típusától függően a színek lehetnek egyszerűek, mint pl. kék, zöld, piros, sárga vagy egyedi és nem mindennapos színek, ilyen pl. a bézs, jégkék, ametiszt, kőszín, arany, márványszürke, stb. A nyomtatók típusa is nagyban befolyásolja milyen és mennyi színt lehet alkalmazni egy gyártási idő alatt. Mivel az általam használt munkaeszköz az úgynevezett single extruderes gépek családjába tartozik, így egyidőben csak egy színt tud alkalmazni. 

       Ebből kifolyólag nincs lehetőség a színek keverésére, többszínű nyomatok készítésére. De, még mindig kéznél vannak a ,,házi praktikák” amelyek segítenek egy bizonyos szintig helyettesíteni a modernebb felszerelés hiányát. Nézzünk is pár példát: 

        Az alábbi útjelző bóják egy egyszerűbb megoldással készültek.  Számítógépes programozói parancs alapján előre meghatározott rétegek után a nyomtató megáll és filament csere után folytatódik a nyomtatás. 

Kétszínű feliratos tábla:

         Ebben az esetben egy teljesen más megoldással készült a tábla. Itt nem egy egészből áll a munkadarab, hanem kettő részre oszlik. Egyik része a szöveg, míg a másik a tábla rész. Előbb egy adott színből elkészül a betűket tartalmazó rész, majd ezt követően a ugyanerre a rétegre másik színnel a tábla hátsó része. 

Hét színű szobor:

      Ezt a szobrot Barbara Hepworth absztrakt szobrászművész készítette. 7 színből áll, melyek a következők: silk citromsárga, élénk narancssárga, piros, silk fehér, óarany, glitter ametiszt és végül christmas green.  Az anyagok típusa ebben az esetben is vegyes, mivel megtalálható PLA, PLA Bio Plus illetve Silk anyagok is. 

This Post Has 2 Comments

  1. Live & Sleep

    Great content! Keep up the good work!

  2. buy facebook and instagram likes

    I am truly glad to glance at this webpage posts which consists of
    plenty of useful data, thanks for providing these data.

Vélemény, hozzászólás?
Enter Captcha Here :