Új csomagolásban érkezett a tőlünk megrendelt termék? Tudni szeretné mit tartalmaz a címke? Jó helyen jár!

     Manapság sok helyen alkalmaznak címkéket, különböző feladatok elvégzésére. Ilyen például a raktári címke, amely a raktári termék és árú kiadást könnyíti meg, vagy a szállítási címkék, amelyek egyedi és könnyen azonosítható információkkal szolgálnak a csomag, levél, stb címzettjével kapcsolatban, így egyértelművé válik, hogy kinek kell kézbesíteni az adott küldeményt. Másik meghatározó terület az egészségügy. A címkék itt is jelentős szerepet töltenek be, mivel irányítják, vezetik a munkafolyamatokat.

     A címkéket megkülönböztetjük alapanyaguk, használatuk, alkalmazási területük alapján. Például amelyek extrém körülményeket is elviselnek nem alkalmazunk hétköznapi tárgyak megjelölésére. Ez igaz a speciális matricákat igénylő helyekre is. Hűtőházban vagy vizes környezetben a hagyományos papírból készült címkék nem tartósak.

              De mit is jelentenek az általunk alkalmazott matricán szereplő adatok?

     Mint minden címkére, esetünkben is felkerül cégünk elnevezése az első sorba. Ezt követi a termék megnevezése, majd anyagának a leírása, mely lehet több fajta is a megrendelő igényének megfelelően. A termék neve mellett feltűntetésre kerül még a tárgy fizikai mérete is, így könnyebben lehet beazonosítani mint a vevőnek, úgy mint az eladónak.

      Ezek az adatok mellett megtalálható még egy vonalkód és egy QR kód is. A vonalkód a termék követésére szolgál. Amikor egy rendelés beérkezik, a számítógépes program automatikusan ellátja egy azonosító számmal, melyet vonalkód formában tárol és küld a címkenyomtatónak nyomtatásra. A gyártási folyamat során ez az azonosító alapján a számítógépes rendszerből lekérdezhetők a termék méretei, megrendelő neve, pontos és szükséges adatok az igényekről.

     Később, miután a termék elkészült, az átvétel is sikeresen megtörtént és az adott terméket sokszorosítani kell, abban az esetben nem kell mindent előröl kezdeni, elegendő a vonalkódot leolvasni. QR kód tartalmazza a cég pontos adatait, egyéb információkat, melyek nem kulcsfontosságúak az ügyfél részére, de a címkén mégis feltűntetésre kerülnek.

A matrica alján megtalálható még a törékeny figyelmeztető jelzés is, mivel a termékkel óvatosan kell bánni és nem szabad maga hőhatásnak kitenni. Mivel többségiben PLA vagy PET-G anyagról van szó, így a környezetbarát felhasználás érdekében egy újrahasznosítható logó is felkerül a címkére.

Vélemény, hozzászólás?